32 tahun dalam arena politik ini jasa besar mendiang Samy Vellu kepada negara

Share Now

32 tahun dalam arena politik ini jasa besar mendiang Samy Vellu kepada negara

32 tahun dalam arena politik ini jasa besar mendiang Samy Vellu kepada negara. Awal pagi ini dunia politik dikejutkan dengan pemergian pemimpin veteran parti kaum India Tun S Samy Vellu yang pernah memegang jawatan Presiden MIC paling lama, iaitu lebih tiga dekad.

Kehilangan mendiang satu tamparan besar buat masyarakat khususnya buat kaum India apabila Datuk Seri S. Subramaniam berkata pengorbanan dan sumbangan Samy Vellu kepada masyarakat India di negara ini tidak boleh dipertikaikan dan harus dikenang sepanjang zaman.

Pemimpin veteran parti Barisan Nasional (BN) itu merupakan individu terakhir yang meletak jawatan berbanding rakan seangkatannya, antaranya, Tun Dr Mahathir Mohamad.

Dilahirkan pada 8 Mac 1936, beliau telah memulakan kerjaya politiknya di usia 23 tahun, iaitu pada tahun 1959.

Beliau antara nama penting yang telah menyumbang kepada idea mengenai pentingnya Malaysia memiliki satelit sendiri, di mana kemudiannya ia dilancarkan pada 1995.

Semasa menjadi Menteri Kerja Raya, Samy Vellu banyak memainkan peranan dalam membangunkan rangkaian jalan raya dan pengangkutan dalam negara dan atas daya usahanya itu pada 1987, beliau dianugerah ‘International Man of the Year Award oleh The International Road Federation (IPF).

Beliau turut memainkan peranan dalam pembinaan Lebuhraya Utara-Selatan serta pembinaan jambatan Pulau Pinang.

Dari segi pembangunan kaum India di Malaysia, Samy Vellu banyak membantu dalam bidang pendidikan dan ekonomi serta sosial dan keagamaan.

Dalam bidang pendidikan, beliau merupakan penggerak kepada penubuhan Maju Institute of Educational Development (MIED) dengan memberi geran dan pinjaman kepada 14,600 pelajar, kepada pelajar India yang melanjutkan pelajaran dalam bidang perubatan, kejuruteraan, ekonomi dan teknologi maklumat.

Dalam bidang pembangunan ekonomi kaum India pula, beliau antara yang terlibat dalam penubuhan Maika Holdings serta Workers Housing Cooperative Society, manakala dari segi sosial, beliau turut terlibat dalam penubuhan Yayasan Strategik Sosial (YSS) dan Yayasan Pemulihan Sosial.

Namun, beliau juga tidak terlepas daripada berhadapan dengan kritikan bahkan beliau turut mengaku di sepanjang era kepimpinannya sebagai presiden MIC adalah “suatu yang sukar, penuh ujian dan mencabar.”

Pada 2008, bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad pernah mendakwa Samy Vellu menghalang pemimpin India lain bersuara.

Samy Vellu mengatakan beberapa keputusan yang diambilnya mungkin tidak dapat diterima baik sesetengah pihak. Bagaimanapun, tegasnya tindakan beliau hanya melakukan “apa yang betul” untuk masyarakat dan parti.

Beliau juga pernah membidas individu-individu tertentu kerana memecahbelahkan masyarakat India sehingga membawa kepada pembentukan beberapa parti-parti politik kecil kaum itu.

“Banyak daripada kita sebenarnya bersalah kerana memecahbelahkan kaum India kepada pelbagai kumpulan kecil, tidak penting dan berpecah-pecah yang mendakwa melakukan perjuangan sempit mereka,” katanya ketika itu.

Pada 2010, beliau berkata sepanjang kepimpinannya, MIC telah berjaya mengubah masyarakat India yang mundur menjadi satu kaum dihormati di Malaysia.

Tokoh politik ini pernah menyinari dunia politik Malaysia bukan sahaja dengan jasa beliau namun juga dengan kenyataan-kenyataan beliau yang adakala kedengaran lucu.

Bahkan, beliau pernah menjadi pelakon drama Tamil “Natpu” pada tahun 1954, dan penyampai berita di RTM pada tahun 1964.

Tun S Samy Vellu, 86, dilaporkan meninggal dunia di kediamannya di ibu negara dan ia disahkan Datuk Seri S. Subramaniam di laman Facebook beliau pada awal pagi tadi.- TheMerdekaTimes

 

Baca: Terlibat dengan jenayah seks, pengacara popular ini ‘basuh’ orang agama ini kaw-kaw

Terlibat dengan P0rno kanak-kanak dan filem luc4h, penyanyi ini adalah pemangsa seksual

Nak tunggu jadi arwah ke? Penduduk hilang sabar tiada tindakan drastik atasi banjir di Baling

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *