5 penyakit maut yang mengancam dunia sekarang, no.4 yang paling terbaharu !

Share Now

5 penyakit maut yang mengancam dunia sekarang, no.4 yang paling terbaharu !

5 penyakit maut yang mengancam dunia sekarang, no.4 yang paling terbaharu !. Lima penyakit berjangkit termasuk Covid-19, penyakit tangan, kaki dan mulut (HFMD), cacar monyet, influenza (ILI) dan wabak Marburg kini menjadi ancaman kepada manusia.

Covid-19 yang melanda dunia sejak Disember 2019 telah menyebabkan kematian seramai 6.38 juta orang di seluruh dunia.

HFMD pula menyerang manusia tidak mengira peringkat usia, namun komplikasi boleh berlaku kepada individu yang mempunyai imun badan lemah sama ada orang dewasa, bayi atau kanak-kanak.

Dalam pada itu, penyakit cacar monyet yang pertama kali dikesan pada 1970 masih menjadi ancaman sehingga kini. Pesakit mengalami simptom demam, sakit otot, nodus limfa membengkak, menggigil, keletihan, ruam pada tangan dan muka.

Bagi penyakit influenza pula, ia adalah sejenis jangkitan saluran pernafasan disebabkan oleh virus influenza, yang setakat ini telah mengakibatkan angka kematian tinggi dalam kalangan bayi dan warga emas.

Terbaharu, wabak Marburg yang membawa maut telah dikenal pasti di Ghana, Afrika selepas dua kes virus tersebut dikesan di negara itu. – Sinar Harian

Baca: Pemberian BKM fasa 3 dan 4 akan dinaikkan jika harga barang masih belum stabil

Rider rempuh wanita sarat mengandung 7 bulan! Suami mangsa mahu ‘bincang tepi’

Rezeki jual kasut di tiktok, pemuda ini dapat beli kereta mewah dan rumah banglo 2 tingkat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *