Bersiap sedia ! Kadar Dasar Semalaman (OPR) Bank Negara diramal akan naik lagi sehingga 3.00 peratus

Share Now

 

Bersiap sedia ! Kadar Dasar Semalaman OPR Bank Negara diramal akan naik lagi sehingga 3.00 peratus

 

KUALA LUMPUR: Penganalisis percaya Bank Negara Malaysia (BNM) akan menormalkan lagi kadar dasarnya pada masa hadapan dan secara berperingkat menaikkan Kadar Dasar Semalaman (OPR) kepada 3.00 peratus menjelang tahun depan.

 

Majoriti daripada mereka juga berpendapat kenaikan kadar akan berterusan untuk baki tahun ini di tengah-tengah peningkatan inflasi dan BNM akan meneruskan lagi pengetatan dasarnya pada mesyuarat Jawatankuasa Dasar Monetari (MPC) yang akan datang.

Dalam satu nota penyelidikan, Kenanga Investment Bank Bhd berkata kenaikan kadar selanjutnya dijangka sebahagian besarnya disebabkan oleh tekanan menaik terhadap inflasi berikutan peningkatan harga makanan dan pemulihan yang berterusan dalam permintaan domestik seperti yang ditunjukkan oleh penunjuk frekuensi tinggi terkini seperti kadar pengangguran, jualan runcit dan import.

 

Ini juga selari dengan kitaran pengetatan dasar monetari bank pusat global terutamanya untuk memerangi kenaikan inflasi, katanya.

 

“Namun begitu, tidak mungkin BNM akan memulakan kitaran pengetatan yang agresif seperti kenaikan 50 mata asas (bps) melainkan kadar inflasi melebihi julat sasarannya didorong oleh permintaan domestik yang lebih kukuh daripada jangkaan.

 

“Begitu juga kami mengekalkan unjuran kami yang BNM akan menaikkan OPR secara beransur-ansur sebanyak 25 mata asas setiap satu dalam mesyuarat MPC September dan November, dengan kenaikan terakhir pada suku pertama 2023.

 

“Oleh itu, kadar dasar dijangka berakhir pada 2.75 peratus menjelang akhir tahun ini dan 3.00 peratus untuk 2023,” katanya.
Sementara itu, CGS-CIMB Securities Sdn Bhd berkata BNM dijangka memantau perkembangan ekonomi pada masa hadapan, terutamanya jika pertumbuhan permintaan domestik kukuh dan tidak terkawal di tengah-tengah subsidi yang besar.

 

“Dilihat pada keadaan itu, kenaikan kadar ketiga tahun ini mungkin akan berlaku.

“Tahun depan, kami mengunjurkan 50 mata asas lagi dalam kenaikan kadar, menjadikan OPR akhir 2023 ialah pada 3.00 peratus,” katanya.

 

AmBank Research pula menjangkakan BNM mengambil pendirian yang lebih agresif dalam usaha meredakan inflasi dan membantu menyokong nilai ringgit bukan sahaja berbanding dolar AS tetapi juga pada kadar silang.

 

“Kami berpendapat kenaikan 50 mata asas sekali gus tidak mungkin.

 

“Kami berpandangan bahawa OPR akan berakhir antara 2.50 peratus-2.75 peratus pada 2022, mencadangkan satu hingga dua lagi kenaikan kadar, dengan dua lagi kenaikan pada 2023 kepada 3.00 peratus-3.25 peratus,” tambah firma penyelidikan itu.

 

 

BERNAMA

 

Baca: Kenaikan OPR oleh Bank Negara baik untuk kawal harga barang – BNM

 

Kecoh majlis perkahwinan buat atas kubur, ini penjelasan tuan badan

 

[Video] “Nasib Sempat Kunci Pintu…”, Penghuni Rumah Bujang Diganggu Lelaki Gatal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *