Denda 10 ribu dan penjara jika suami gagal buat caruman Perkeso untuk isteri

Share Now

Denda 10 ribu dan penjara jika suami gagal buat caruman Perkeso untuk isteri

Denda 10 ribu dan penjara jika suami gagal buat caruman Perkeso untuk isteri. Suami yang gagal membayar caruman kepada suri rumah yang juga isteri, yang berdaftar dengan Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) boleh didenda maksimum RM10,000 atau dipenjarakan tidak lebih dua tahun atau kedua-duanya sekali.

Perkara itu dijelaskan dalam draf Rang Undang-Undang (RUU) Keselamatan Sosial Suri Rumah 2022, yang dibentangkan untuk bacaan kali pertama oleh Menteri Sumber Manusia M Saravanan, di Dewan Rakyat.

“Seorang suami yang tidak membayar caruman berkenaan dengan suri rumah di bawah subseksyen (1) melakukan suatu kesalahan dan hendaklah apabila disabitkan, didenda tidak melebihi RM10,000 atau dipenjara selama tempoh tidak melebihi dua tahun atau kedua-keduanya.

“Walau apa pun subseksyen (11), jika suami itu tidak berupaya membayar disebabkan oleh kehilangan pendapatan atau kerana apa-apa sebab lain, suami itu hendaklah memaklumkan kepada pertubuhan 60 hari sebelum tamat tempoh caruman sedia ada mengikut apa cara sebagaimana yang ditetapkan,” katanya memetik draf Rang Undang-Undang (RUU) Keselamatan Sosial Suri Rumah 2022.

RUU itu bertujuan mengadakan peruntukan bagi keselamatan sosial bagi suri rumah berinsurans dalam bentuk faedah tertentu bagi peningkatan kesihatan, keselamatan, kebajikan dan kesejahteraan suri rumah dan bagi berkaitan dengannya.

Caruman yang perlu dibayar itu hendaklah terhenti apabila suri rumah berkenaan telah mencapai umur 55 tahun atau meninggal, mengikut mana-mana yang lebih awal. – FMT

 

Baca: Bayi 4 bulan maut dilempar monyet liar

Malang ! Kanak-kanak 4 tahun maut jatuh dari tingkat 35 kondominium

Didenda 1 Juta, peniaga jual minyak paket subsidi dengan harga RM3.50

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *