Keterangan Firdaus Wong di Mahkamah hari ini akan jadi tumpuan utama perbicaraan kes Ustaz Ebit Lew

Share Now

Pendakwah, Firdaus Wong Wai Fung dijadualkan akan menjadi saksi ketiga dan tentunya akan menjadi tumpuan pada perbicaraan bagi pertuduhan kes gangguan seksual yang dihadapi Ebit Lew hari ini.

Firdaus, 39, yang dipanggil sebagai saksi ketiga sejak semalam hanya sempat memperkenalkan diri dan memberitahu mahkamah mengenai sedikit latar belakang pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Multiracial Reverted Muslim (MRM).

Ebit atau nama sebenarnya Ebit Irawan Ibrahim,37, hadir di mahkamah dengan wajah yang mesra tersenyum susulan sesi perbicaraan kali ini akan disambung semula pada satu tarikh baharu yang akan ditetapkan oleh Majistret Nur Asyraf Zolhani pada tengah hari ini.

Ebit atau nama sebenarnya Ebit Irawan Ibrahim,37, hadir di mahkamah dengan wajah ceria dan tersenyum susulan sesi perbicaraan kali ini akan disambung semula pada satu tarikh baharu yang akan ditetapkan oleh Majistret Nur Asyraf Zolhani hari ini.

Ebit tiba di pekarangan mahkamah pada pukul 9.20 pagi dengan berpakaian serba hitam dan berkopiah putih bersama pengawal peribadi dan peguam belanya.

Pihak pendakwaan memanggil Firdaus sebagai saksi ketiga untuk memberi keterangan berkaitan tuduhan gangguan seksual terhadap Ebit.

Dua saksi telah dipanggil sebelum ini iaitu penceramah motivasi, Mohd. Fairuz Abu atau Akhi Fairuz Al-Jengkawi dan pegawai polis dari Ibu Kontinjen Polis Kedah, Asisten Superitendan, Salwani Mohd Hadzir, 40.

Ebit berhadapan 11 pertuduhan gangguan seksual iaitu membuat hantaran gambar dan perkataan lucah dengan maksud mengaibkan kehormatan seorang wanita melalui aplikasi Whatsapp yang didakwa berlaku di daerah ini antara Mac hingga Jun 2021.

Beliau didakwa dibawah Seksyen 509 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga lima tahun dan denda atau kedua-duanya sekali bagi setiap pertuduhan.

BACA LAGI: Kes gangguan seksual Ebit Liew : Saksi kedua tampil beri keterangan di Mahkamah hari ini

“Saya terus ‘screenshot’ mesej dan gambar kem4lu4n Ebit Liew”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *