Jangan mandi dan ambil air di sungai-sungai ini…

Share Now

Jangan mandi dan ambil air di sungai-sungai ini...

Jangan mandi dan ambil air di sungai-sungai ini…Johor mempunyai paling banyak sungai tercemar. Laporan Kualiti Alam Sekeliling 2020 daripada Kementerian Alam Sekitar dan Air atau Jabatan Alam Sekitar (JAS) mendedahkan Johor mempunyai bilangan sungai paling banyak tercemar dalam Kelas Tiga dan Kelas Empat.

Senarai sungai di Johor dalam Kelas Empat ialah Sungai Ayer Merah, Sungai Buluh, Sungai Tukang Batu dan Sungai Kempas. Indeks Kualiti Air (IKA) lima sungai tersebut antara 31.0 hingga 51.9. Sungai-sungai ini hanya berperanan sebagai saliran sahaja.

Manakala sungai-sungai di Johor dalam Kelas Tiga ialah Sungai Tampoi, Sengkuang, Sebulung, Bala, Plentong, Perembi, Danga, Temehel, Tebrau dan Semberong. Juga termasuk dalam kategori ini ialah Sungai Sanglang, Simpang Kanan, Panchor dan Sungai Sarang Buaya yang mengalir di tiga negeri iaitu Johor, Melaka serta Negeri Sembilan.

Sungai-sungai dalam Kelas Tiga memerlukan rawatan secara ekstensif sebelum boleh digunakan.

Secara ringkasnya, skor indeks kualiti air mengikut kelas adalah seperti berikut :-

Kelas 1 – untuk kegunaan konservasi alam semulajadi, sumber air yang tiada rawatan praktikal dan kegunaan perikanan bagi spesis akuatik yang sangat sensitif.

Kelas 2 – merupakan sumber air yang memerlukan rawatan konvensional dan kegunaan rekreasi melibatkan sentuhan air.

Kelas 3 – merupakan sumber air yang memerlukan rawatan secara ekstensif dan air digunakan untuk sumber ternakan spesis biasa.

Kelas 4 – digunakan untuk pengairan sahaja.

Kelas 5 – sumber air dalam kelas ini tidak boleh diminum sama sekali dan tidak boleh digunakan untuk tujuan rekreasi ini kerana terdapat jumlah pepejal terampai yang sangat tinggi dalam kandungan air kelas 5 ini.

Laporan Kualiti Alam Sekeliling 2020 juga meletakkan senarai sungai tercemar pada tahap kelas 4 ialah lima sungai di Johor, dua sungai di Pulau Pinang masing-masing satu di Melaka, Selangor dan Kuala Lumpur.

Menurut Pengarah Bahagian Air dan Marin, Jabatan Alam Sekitar (JAS), Rosli Mustafa berkata kualiti air sungai dinilai berdasarkan 8,098 sampel air sungai diambil daripada 1,353 stesen pengawasan manual yang merangkumi 672 sungai di Malaysia.

Sumber : Sinar Harian

Baca: Memalukan ! Kaum Melayu paling ramai pengamal seks songsang

Selepas 4 tahun, wanita ini baru sedar buah pinggang dia hilang dijual suami

Pelajar tajaan MARA dapat ‘Durian Runtuh’ – Perdana Menteri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *