Kerajaan Arab Saudi semakin ‘gila’ dengan teknologi

Share Now

Kerajaan Arab Saudi semakin 'gila' dengan teknologi

Kerajaan Arab Saudi semakin ‘gila’ dengan teknologi. Arab Saudi pada saban hari sentiasa menaik taraf fasiliti di Masjidil al-Haram untuk pengurusan yang lebih baik dan juga keselesaan jemaah sewaktu di sana. Sudah terdapat beberapa penggunaan teknologi kecerdasan buatan dan juga robotik.

Terbaharu, robot baharu telah diperkenalkan dalam membantu para jemaah yang berkebolehan membaca Al-Quran, khutbah, pesanan dan juga azan menerusi imam. Robot ini hadir dengan sebuah skrin besar yang boleh memaparkan maklumat secara terus buat mereka yang membuat carian sesuatu perkara.

Kerajaan Arab Saudi semakin 'gila' dengan teknologi

Dalam masa yang sama, robot ini juga akan menyediakan sebuah bar kod khusus, membolehkan jemaah memuat turun sejumlah perkhidmatan terus ke telefon pintar. Robot ini turut hadir dengan sokongan pembantu maya berasaskan suara agar jemaah boleh meminta maklumat berkaitan imam, jadual mingguan, dan informasi berkaitan solat dan sebagainya.

Penambahan robot ini bertujuan bagi melengkapkan beberapa penawaran fasiliti yang sedia ada termasuk untuk pembersihan dan juga pengesan wabak COVID-19. Difahamkan kerajaan Arab Saudi mahu memastikan setiap jemaah yang mengunjungi Masjidil al-Haram mendapat servis yang berkualiti tinggi .

Baca: Apa yang lelaki ini buat selepas dipatuk ular sangat luar biasa katanya dia guna ilmu sihir sampai berani buat benda ‘gila’ itu

Jemaah haji indonesia dakwa Arab saudi beri air zam-zam terlalu sedikit, tak dapat beri pada jiran dan keluarga

Biadap! Wartawan Israel menyelinap masuk ke Tanah Suci Mekah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *