Kuarters Guru macam ‘tongkang pecah’, KPM digesa turun padang dan selesaikan masalah

Share Now

TONGKANG

Kuarters Guru macam ‘tongkang pecah’, KPM digesa turun padang dan selesaikan masalah .“Sangat menyedihkan…dah teruk sangat.”

Demikian luahan pengguna Facebook Ijau Mudai berkenaan kuarters guru yang terletak di sekolah pedalaman di Julau, Sarawak kelihatan sangat daif.

“Sangat menyedihkan. Apabila melihat kuarters guru (insan yang mengajar kita erti kehidupan) duduk di sekolah pedalaman di Julau yang masih sebegini rupa.

Tujuan asal saya datang hendak membantu. Ingatkan rosak tu sikit saja. Namun apabila sampai di situ, fuhhhhh…dah teruk sangat,” katanya pada Rabu.

Menerusi beberapa kepingan gambar yang dimuat naik beliau dapat dilihat keadaan rumah tersebut mengalami kerosakan teruk di beberapa bahagian seperti syiling rumah di mana kebanyakan ruang berlubang teruk, begitu juga dengan tandas dan lantai.

KUATERSBURUK

Susulan itu, Ijau Mudai mempersoalkan siapakah pihak yang wajar dipersalahkan di atas permasalahan tersebut.

Katanya, “Umum, kita mengetahui setiap tahun peruntukan baik pulih kecil disediakan oleh kerajaan. (Dibentang di Parlimen, dan dibahagi ke setiap negeri).

Sekiranya ada peruntukan baik pulih ke setiap PPD setiap tahun kenapa boleh jadi sampai begini teruk??? SPRM harus melihat perkara ini dengan lebih serius dan ambil tindakan dengan sewajarnya.

Namun jika memang tiada peruntukan yang diberikan untuk baik pulih sekolah daif di kawasan pedalaman selama ini, mohon ketua setiausaha KPM dan Menteri Pendidikan undur diri (itu jalan terbaik).”

Menurutnya, sebagai rakyat beliau melihat pihak berkenaan gagal untuk menyelesaikan masalah atau menjalankan tugas dengan baik.

Beliau turut menggesa Kementerian Pendidikan Malaysia untuk turun padang menyelesaikan masalah tersebut dengan kadar segera atau akan ada lebih banyak gambar-gambar ‘menarik’ seperti sedemikian akan dikeluarkan selepas ini.

Dalam pada itu, beliau turun menyeru agar guru besar di sekolah rendah yang menghadapi permasalahan sama untuk tampil ke hadapan.

Sementara itu, sekitar tahun 2019, Dr Maszlee Malik yang ketika itu berperanan sebagai Menteri Pendidikan berkata kementerian mempunyai sebanyak 50,257 unit kuarters di seluruh Malaysia.

Daripada jumlah tersebut, sebanyak 33,893 unit atau 67.44 peratus sedang diduduki sementara 16,364 unit atau 32.56 peratus lagi adalah merupakan kuarters kosong yang di mana sebanyak 10,062 daripada unit kosong tersebut rosak dan tidak boleh dihuni serta majoritinya terletak di luar bandar.

Berbalik ke negeri Sarawak, Kementerian Pendidikan (KPM) melaporkan sebanyak 351 bangunan sekolah daif di negeri itu pada Julai lalu.

Menteri Kanan Pendidikan, Datuk Dr Radzi Jidin berkata 107 sekolah daripada jumlah itu berskala 7 iaitu bangunan tidak selamat dengan pengesahan daripada Jabatan Kerja Raya (JKR).

Terdahulu, Ahli Parlimen Igan, Ahmad Johnie Zawawi menyatakan bahawa di Sarawak tidak hanya bangunan usang, wujud juga masalah lain iaitu kuarters guru dan asrama daif, tiada bekalan air bersih dan elektrik, tiada kemudahan Internet yang menyukarkan urusan pembelajaran dan penghantaran data secara atas talian, selain pusat sumber serta makmal yang serba kekurangan.

Justeru, beliau menggesa pembaikan semula dilakukan segera kerana kebanyakan sekolah di sana berusia lebih 50 tahun.

Sumber : Facebook Ijau Mudai

Baca: Sebab cemburu bekas isteri sudah ada pengganti, bapa gila ini bunuh 2 orang anak dengan memberi racun

Aktiviti harian Najib Rosmah hanyalah penjara dan mahkamah….

Prosedur ‘sampah’ apa ini ! Sampai orang lumpuh pun kena angkut pergi bank !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *