Lubuk minyak baharu dijumpai…

Share Now

PETRONAS

Lubuk minyak baharu dijumpai…Petronas Suriname E&P BV (PSEPBV) hari ini mengumumkan kejayaan penemuan pertama minyak di Suriname menerusi usaha yang dijalankan di telaga Baja-1, Blok 53 di kawasan luar pesisir negara tersebut.

Telaga yang terletak kira-kira 189 kilometer di luar pesisir Suriname pada kedalaman 1,140 meter, telah berjaya digerudi sehingga sedalam 5,290 meter.

Dalam kenyataan hari ini, syarikat itu turut menemukan minyak ringan di kawasan jujukan enapan usia Campanian dan penilaian pasca-penggerudian sedang dilakukan bagi mengesahkan potensi sumber penemuan tersebut.

“Penemuan di telaga Baja-1 merupakan satu pencapaian bermakna dalam usaha membuka sumber hidrokarbon laut daripada aktiviti cari gali kami.

“Malah, kami turut teruja dengan kejayaan ini dan akan kekal fokus untuk mengembangkan lagi portfolio antarabangsa, terutamanya di kawasan Amerika,” kata Naib Presiden Cari Gali Petronas Mohd Redhani Abdul Rahman.

Beliau turut menyifatkan kejayaan itu sebagai bukti gabungan kepakaran serta pengalaman oleh semua rakan usaha yang terbabit.

PSEPBV merupakan pemegang 30 peratus kepentingan penyertaan dalam blok yang diuruskan oleh APA Suriname Corporation LDC yang mempunyai 45 peratus kepentingan manakala baki 25 peratus dipegang oleh CEPSA Suriname, S.L.

— BERNAMA

 

Baca: Fakta menarik mengenai Ratu Elizabeth II

Perkara yang bakal berlaku selepas Ratu Elizabeth II meninggal ini akan mengubah sejarah Dunia

Wanita cantik dakwa polis nak rogol dia malangnya sesuatu yang tak disangka terjadi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *