Minyak masak botol turun harga bermula 8 Oktober ini

Share Now

Minyak masak botol turun harga bermula 8 Oktober ini

Minyak masak botol turun harga bermula 8 Oktober ini. Harga minyak masak sawit tulen berbotol telah diturunkan antara 40 sen dan RM2, kata Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), Datuk Seri Alexander Nanta Linggi.

Menurut beliau, penurunan harga itu dibuat susulan pengumuman Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengenai komitmen kerajaan untuk membantu rakyat meringankan beban kos sara hidup dan menangani isu kenaikan harga minyak masak sawit tulen botol 1 kilogram (kg) hingga 5 kg.

Perintah ini, kata Nanta, mula berkuat kuasa pada 8 Oktober sehingga 7 November 2022.

Jelasnya, komitmen tersebut dizahirkan menerusi pelaksanaan program Harga Kawalan berasaskan nilai ambang Crude Palm Oil (CPO).

“Sehubungan itu, kerajaan menerusi KPDNHEP telah menetapkan Harga Runcit Maksimum terkini bagi minyak masak sawit tulen yang dibungkus dalam botol di bawah Perintah Kawalan Harga dan Antipencatutan (Penentuan Harga Maksimum Bagi Minyak Masak) 2022,” ujar beliau dalam sidang media di Parlimen pada Isnin.

Nanta berkata, harga baharu minyak masak adalah seperti berikut:

* Botol 5kg – daripada RM33.50 turun kepada RM31.50 (penurunan RM2)
* Botol 3kg – daripada RM21.10 kepada RM19.90 (penurunan RM1.20)
* Botol 2kg – daripada RM14.30 kepada RM13.50 (penurunan RM0.80)
* Botol 1kg – daripada RM7.50 kepada RM7.10 (penurunan RM0.40)

Beliau memberitahu, penetapan harga baharu bagi minyak masak tulen kemasan botol diharap berupaya memberi manfaat kepada Keluarga Malaysia.

Selain itu, beliau berkata, KPDNHEP turut menggalakkan pengguna menjadi mata dan telinga kepada Kerajaan untuk menyalurkan maklumat berkaitan pelanggaran undang-undang di bawah bidang kuasa KPDNHEP termasuk harga runcit minyak masak sawit tulen di pasaran secara rasmi

Dalam pada itu, Nanta berkata, mana-mana pihak yang menjual melebihi harga maksimum boleh diambil tindakan di bawah Akta Kawalan Harga dan Antipencatutan 2011 dan boleh dikenakan penalti.

Jelasnya lagi, sepanjang program itu berkuatkuasa sehingga ke hari ini, terdapat 13 kes peniaga yang cuba menaikkan harga minyak masak berbotol melebihi harga yang ditetapkan.- Astro Awani

Baca: “Tak perlu bimbang dengan Ringgit yang rendah? Ini mengarut !” – Penganalisis

Lepas bercerai makin tak senonoh pula perangai artis ni

Mangsa dedah cerita sebenar punca berlaku rusuhan m4ut bola sepak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *