Murid kena pukul sebab tak pandai berbahasa Inggeris

Share Now

Murid kena pukul sebab tak pandai berbahasa Inggeris

Murid kena pukul sebab tak pandai berbahasa Inggeris. Gara-gara tidak fasih berbahasa Inggeris seorang kanak-kanak berusia 10 tahun dikatakan telah berulang kali dibuli, ditolak dan ditumbuk oleh empat rakan sekelasnya sejak Ogos tahun lalu.

Berikutan itu, ibu kanak-kanak tersebut yang mahu dikenali sebagai Puan Ma telah membuat laporan polis selepas anaknya mengalami kecederaan pada bahagian muka.

Difahamkan, wanita berusia 40 tahun itu yang juga seorang pengurus bank bersama keluarganya baru berpindah dari China ke Singapura dan telah menghantar kanak-kanak tersebut ke sebuah sekolah antarabangsa.

“Anak sulung saya telah diusik oleh empat rakan sekelas kerana tidak fasih berbahasa Inggeris sejak Ogos lalu (2021). Lepas itu anak saya dibuli dengan ditolak serta dimaki hamun oleh mereka,” kata Puan Ma, memetik daripada Shin Min Daily News.

Bagaimanapun, kanak-kanak lelaki itu tidak mahu Puan Ma mengadu perkara tersebut kepada pihak sekolah sementara anaknya berterusan dibuli sehingga bulan Februari di mana belakang tubuh anaknya mengalami calar.

Sekalipun, kanak tersebut tidak tahan dengan keadaan itu namun ia masih bertegas tidak mahu ibunya mengadu kepada pihak sekolah.

Susulan tiada tindakan diambil, anaknya semakin teruk dibuli sehingga dahi bengkak gara-gara ditolak ke dinding dalam satu kejadian pada 3 Jun lalu. Bahkan, rakan sekelas tersebut turut didakwa telah menyandung kaki anak Puan Ma sehingga menyebabkan siku dan lutut lebam.

Murid kena pukul sebab tak pandai berbahasa Inggeris

Kata Puan Ma, selepas kejadian itu dia telah menerima emel daripada pihak sekolah yang menjelaskan keadaan tersebut. Malah, ibu bapa kepada pelajar-pelajar yang terkait turut memohon maaf dan membuatkan Puan Ma bertenang sedikit.

Bagaimanapun, sekali lagi anaknya dibuli oleh mereka.

Lebih teruk, bukan sahaja empat rakan sekelas itu didakwa menarik seluar budak lelaki itu berulang kali, tetapi mereka juga menumbuknya sehingga berlaku pendarahan. Menurut Puan Ma, seluar anaknya ditarik hampir 10 kali pada 29 Ogos kira-kira jam 8.10 pagi.

Kejadian terbabit berlaku di pelbagai lokasi sekolah seperti di bilik darjah, padang, pintu masuk tandas, kantin dan koridor serta ia sering berlaku ketika ketiadaan guru pada hari terbabit.

Tidak lagi bertahan dengan keadaan itu, Puan Ma akhirnya membuat laporan polis dan ia telah disahkan pihak polis. Difahamkan kes itu kini masih dalam siasatan.

Bimbang nama akan tercalar disebabkan kes buli itu, pihak sekolah antarabangsa terkait memaklumkan bahawa pihak mereka tidak akan bertolak ansur dalam kes seperti itu serta menyatakan keselamatan dan kebajikan pelajar merupakan keutamaan mereka.- TheMerdekaTimes

 

Baca: Apa yang lelaki ini buat selepas dipatuk ular sangat luar biasa katanya dia guna ilmu sihir sampai berani buat benda ‘gila’ itu

Jangan pandang rendah kepada Ismail Sabri ada ‘perangkap’ yang dia pasang

Jangan mandi dan ambil air di sungai-sungai ini…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *