Netizen luah rasa kecewa dan tidak percaya Zahid Hamidi boleh bebas

Share Now

Netizen meluahkan rasa kecewa dan tidak percaya mereka di media sosial terhadap pembebasan presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi daripada tuduhan rasuah berhubung kontrak sistem visa asing (VLN).

Zahid kini menjadi trending di Twitter, dengan lebih 12,000 catatan menyebut bekas timbalan perdana menteri itu.

Seorang pengguna, yang menggunakan pegangan @shieranism, berseru: “Zahid dibebaskan? Serius? Apa ikan”.

Seorang lagi, yang melalui @adelkamall, menyatakan betapa baiknya peguam Zahid.

Pengguna @YbSadik berkata ia adalah berita yang “mengganggu”. “Apa pun, harap Zahid tidak terlalu gembira. Saya percaya yang terburuk masih akan datang untuknya,” kata @YbSadik, merujuk kepada perbicaraan pengubahan wang haram dan pecah amanah Zahid.

Seorang lagi pengguna, yang melalui @datukhensem, menyindir bahawa jika penyokong Umno boleh menerima keputusan mahkamah ke atas Zahid, mereka perlu menerima keputusan terhadap bekas perdana menteri Najib Razak, yang baru-baru ini dipenjarakan selepas kalah dalam rayuannya dalam kes SRC International.

“Negara yang tidak tahu malu dan korup,” ialah bagaimana seorang netizen dengan nama panggilan @shanghaifish bertindak balas terhadap keputusan itu, sambil menyatakan bukti yang dikemukakan semasa perbicaraan di mana pemimpin politik lain dikatakan menerima “derma politik”.

Zahid, 69, dibebaskan oleh Mahkamah Tinggi pagi ini daripada 40 pertuduhan menerima rasuah daripada sebuah syarikat untuk melanjutkan kontrak sistem visa asing (VLN).

Hakim Yazid Mustafa memutuskan bahawa pihak pendakwaan gagal mewujudkan kes prima facie terhadap presiden Umno dan bekas timbalan perdana menteri itu.

Zahid didakwa atas 33 pertuduhan menerima rasuah berjumlah S$13.56 juta (RM42 juta) daripada Ultra Kirana Sdn Bhd (UKSB) sebagai menteri dalam negeri ketika itu untuk menyambung kontrak firma itu sebagai pengendali pusat sehenti di China dan Sistem VLN serta untuk mengekalkan kontrak untuk pembekalan sistem bersepadu VLN.

Dia juga didakwa dengan tujuh pertuduhan lain iaitu memperoleh untuk dirinya sendiri S$1.15 juta, RM3 juta, 15,000 franc Swiss dan AS$15,000 daripada syarikat yang sama berhubung tugas rasminya.

Baca: Baru lepas tuduhan rasuah Zahid sudah tunjuk ‘taring’

Muhyiddin minta Hadi Awang jelaskan pertemuan UMNO dan PAS.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *