Pendedahan Puteri Balqis : Ada pihak cuba ambik kesempatan ?

Share Now

Aqish

Pendedahan Puteri Balqis : Ada pihak cuba ambik kesempatan ?. Sebelum ini, Puteri Balqis telah membuat pendedahan menjadi mangsa gangguan seksual yang didakwa dilakukan oleh ahli keluarganya dalam satu sesi temu bual di saluran YouTube.

Pendedahan terbabit telah mengejutkan ramai pihak dan tindakan YouTuber yang menemu bual Balqis disifatkan sebagai suatu bentuk eksploitasi.

Menurut laporan, Presiden Majlis Kebajikan Kanak-Kanak Malaysia, Datuk Dr Raj Karim berkata bahawa pihak yang menemu bual itu tidak mempunyai hak untuk menyiarkan pendedahkan berkenaan kerana tindakan yang dilakukan oleh bapa kandung pelakon berkenaan adalah satu jenayah.

Tambahnya, mana-mana pihak yang terbabit dalam penyiaran kandungan di media sosial perlu mengikut garis panduan ditetapkan dalam menemu bual kanak-kanak bagi mengelakkan mereka mengeksploitasi golongan berkenaan demi mengejar tontonan yang tinggi.

Bukan itu sahaja, beliau turut bimbang pendedahkan Balqis ini akan memberi kesan jangka panjang termasuk berasa malu serta kemurungan. Malah, sewajarnya Balqis mendapatkan pertolongan daripada pihak berkuasa seperti Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).

Bagaimanapun, Menteri Hal Ehwal Agama, Datuk Idris Ahmad, tidak bersetuju dengan cara Puteri Balqis yang membuat pendedahan itu melalui YouTube kerana secara tidak langsung telah membuka aib sendiri.

Tambahnya, Puteri Balqis patut membuat laporan polis bagi membolehkan dirinya mendapat pembelaan undang-undang dan dilindungi dari sebarang ancaman pada masa akan datang.

Menurut Ketua Polis Daerah Subang Jaya, Asisten Komisioner Wan Azlan Wan Mamat, pihak polis telah menerima laporan yang mendakwa remaja berusia 15 tahun itu diganggu secara seksual oleh bapanya.

Difahamkan, kejadian tersebut berlaku sejak tahun 2013 hingga 2017 ketika mangsa berusia enam tahun ketika tinggal di kawasan daerah Subang Jaya.

Kes tersebut disiasat mengikut Seksyen 354 Kanun Keseksaan kerana mencabul, Seksyen 31(1)(a) Akta Kanak-kanak 2001 kerana mengabaikan kanak-kanak serta Seksyen 292 Kanun Keseksaan bagi kesalahan memiliki bahan lucah.

Baca: Akhirnya remaja ini berjaya hasilkan content yang dia sendiri tak akan lupa buat selama-lamanya

Plot twist ! Tular sebelum ini Pekerja Penapis Air yang kena r*gol rupanya ada sesuatu yang disembunyikan

Kuarters Guru macam ‘tongkang pecah’, KPM digesa turun padang dan selesaikan masalah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *