Penyewa siap guna hadis untuk sekolahkan Tuan Rumah yang disewanya kena sekolah balik dengan netizen

Share Now

Penyewa siap guna hadis untuk sekolahkan Tuan Rumah yang disewanya kena sekolah balik dengan netizen

Difahamkan ia bermula selepas Yusnizam selaku tuan rumah meminta penyewa berkenaan mengosongkan kediaman miliknya.

“Tak salah nak ambil hak sendiri tapi encik Yusnizam dah menyusahkan kehidupan kami apabila terpaksa keluar sebab hilang tempat tinggal dan akan susah untuk bekerja.

“Sedangkan encik Yusnizam dapat harta duniawi yang sementara. Penyelesaian hutang mestilah selari dengan syariat Islam,” kata penyewa berkenaan menerusi aplikasi WhatsApp.

Posting asal luahan Yusnizam di Facebook.

Berdasarkan tangkap layar perbualan yang dikongsikan, penyewa tersebut turut berkongsi beberapa potongan hadis bagi menyokong hujahnya berhubung membantu orang yang dalam kesukaran.

Meskipun pemilik mengingatkan penyewanya bahawa sikap culas membayar sewa selama tiga bulan juga satu perbuatan yang menyusahkan, namun individu berkenaan tetap dengan pendiriannya.

Malah dia turut menyatakan sistem perundangan sedia ada lebih menyebelahi pemilik berbanding penyewa.

“Kalaulah undang-undang Malaysia dan syariat Islam ni menyebelahi hak pemilik lebih daripada hak penyewa, makin bersepahlah gelandangan dan golongan marhain tepi jalan.

“Makin bertambahlah isu penindasan daripada golongan kayangan,” katanya.

Susulan mesej yang diterima itu, Yusnizam menjelaskan situasi di halaman Facebooknya dan meluahkan kesukaran yang dialami.

Menurutnya, rumah yang disewa itu adalah jenis kondominium namun bayaran bulanan adalah sekitar RM900, lebih murah jika dibandingkan dengan harga pasaran di kawasan sama.

Malah kata Yusnizam, jumlah pinjaman yang perlu dilunaskan kepada bank setiap bulan termasuk kos penyelenggaraan adalah sekitar RM1,200.

“Dia tak bayar sebab alasan tertentu. Macam saya pula zalim, habis bank peduli masalah saya?

Antara petikan hadis dan perbualan Yusnizam bersama penyewa.

“Rumah dia sewa ini, kondo… harga sewa RM900. Kawasan tu orang sewakan RM1,200, (termasuk) kadar bayar bank dan penyelenggararaan pun lebih kurang RM1,200,” luahnya.

Yusnizam juga berharap individu tersebut mencari rumah sewa yang sesuai dengan kewangan semasa berikutan terdapat banyak pilihan dengan harga RM400 hingga RM500 di kawasan sekitar.

“Dah tak mampu, buat cara tak mampu. Area ni banyak pilihan lain, RM400-RM500 rumah yang selesa pun ada,” katanya lagi.

Dalam pada itu, Yusnizam juga menyatakan bahawa dia bukan meminta tunggakan bayaran sewa, sebaliknya meminta penyewa terbabit mengosongkan rumah.

Bagaimanapun, menyusuri Facebook milik Yusnizam, beberapa siri status yang dimuat naik berkaitan penyewa yang enggan keluar tersebut telah dipadam.

Dia yang langgar hukum agama dan undang-undang negara, buat-buat terpaling mangsa pula.

Bagaimanapun perkongsian yang dibuat Yusnizam menjadi tular di media sosial sehingga turut disiarkan pemilik Twitter @meinmokhtar.

Rata-rata netizen turut terkejut dengan nasib yang menimpa Yusnizam dan kecewa apabila penyewa tersebut cuba berselindung di sebalik hal agama bagi mengelak daripada isu pokok iaitu culas.

“Ni pakai topeng apa? Tak salah nak guna ayat al-Quran, hadis segala bagai tapi tengok situasi… tak gentle cara macam ni.

“Dia yang langgar hukum agama dan undang-undang negara, buat-buat terpaling mangsa pula.

“Semoga dijauhkan daripada golongan penunggang agama macam ni, berhujah ikut apa dia suka… kalau tak ada duit, at least kena ada rasa malu.

“Aku benci religion rider untuk tutup kesalahan sendiri.

Antara reaksi warganet yang geram melihat petikan hadis daripada penyewa terbabit.

“Ni betul-betul penunggang agama yang tak pakai helmet dan conner baring dekat jalan berpasir… berharap tak jatuh sebab Allah tolong,” ujar beberapa netizen.

Tidak kurang juga berkongsikan pengalaman berhadapan dengan situasi seumpama itu.

“My mom pernah kena macam ni. Almost 5 months tak bayar dan buat dia macam owner pula… too many reports from jiran dan management. End up call police, rumah macam tongkang pecah!

“Aku pernah kena dengan penyewa dari neraka macam ni. Tiga bula lepas aku kena… dah tak bayar sewa, lepas tu ugut tuan rumah untuk repair rumah yang dia rosakan atau dia tak perlu bayar sewa langsung selagi tak repair.

“Satu ja nak cakap, kalau orang sewa tak bayar sebulan terus kick dari rumah. Jangan kesian sebab nanti mereka selesa tak bayar sewa untuk bulan-bulan seterusnya,” kongsi beberapa pelayar Twitter.

Baca:

5 rumah penginapan terbaik sempena percutian Hari Malaysia nanti, serendah RM59 sahaja

Ibu tergamak paksa anak 17 tahun tiduri ramai lelaki, layan nafsu serakah warga emas demi bayar hutang

Suami Isteri ‘pengotor’, kumpul dua tan sampah di kediaman rumah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *