Senarai polis paling korup di Asia Tenggara, rangking polis Malaysia ini pasti buat kita malu

Share Now
Senarai polis paling korup di Asia Tenggara, rangking polis Malaysia ini pasti buat kita malu
Gambar Hiasan

Senarai polis paling korup di Asia Tenggara, rangking polis Malaysia ini pasti buat kita malu. Sesebuah negara itu hancur dan tidak stabil apabila wujudnya sebuah sistem yang tidak adil dan berakarkan dengan rasuah.

Terbaharu, melalui perkongsian sebuah laman Facebook Southeast Asia Stats, Malaysia nampaknya berada di tangga ke empat dalam senarai polis paling rasuah di Asia Tenggara dengan markah 7.11.

Berada di tangga pertama adalah Indonesia dengan skor sebanyak 7.56, diikuti oleh Thailand, Filipina dan Malaysia. Jiran kita, Singapura pula berada di tangga ke 7 dalam senarai Asia Tenggara.

Difahamkan bahawa senarai ini dikeluarkan oleh IndexMundi, sebuah laman yang mengumpulkan data dan fakta sebagai rujukan orang ramai.

Bagaimanapun, senarai ini turut dipersoalkan kebenarannya kerana tidak memasukkan Brunei, Laos, Myanmar dan Timor Leste di dalam senarai polis paling rasuah di Asia Tenggara.

Tambahan pula, pada 2017, Forbes telah menyenaraikan Myanmar sebagai negara kelima dalam senarai pegawai polis paling rasuah di Asia.

“Walaupun adanya Undang-undang Pencegahan Rasuah 2013, kira-kira separuh daripada responden percaya bahawa kebanyakan atau semua polis korup, dan 40% percaya badan kehakiman juga korup.”

Melalui senarai ini, terdapat reaksi pelbagai oleh pengguna netizen. Ada yang mempersoalkan adakah senarai ini benar, manakala sebahagian lagi mengucapkan tahniah kepada negara mereka.

Even with that index, we’re still suffering. From lack of government aid to lack of education. We also got left behind even in the city itself. Imagine living in a city but internet coverage still can’t have a stable 4G network

— As you can see, I (@bukanbeshe2) September 15, 2022

Singapore in a league of their own. We must strive to achieve their level of a “clean” and corruption free force.

— AbahAtok (@zainisaari) September 15, 2022

Indon & Filipina aku percaya, sebab mmg sadis2 “style” dia. Tapi Thailand aku was2 sikit, sebab majority dorang kalau masuk komuniti miskin, toleransi dorang tinggi.

— Norhisyam Hasim (@frankrxII) September 15, 2022

 

Baca:Ramai wanita jadi mangsa rogol dan bunuh di negara ini…

32 tahun dalam arena politik ini jasa besar mendiang Samy Vellu kepada negara

Taksub dengan Ratu Elizabeth, lelaki ini buat benda ‘gila’ di Arab Saudi

1 thought on “Senarai polis paling korup di Asia Tenggara, rangking polis Malaysia ini pasti buat kita malu

  1. Reading your article has greatly helped me, and I agree with you. But I still have some questions. Can you help me? I will pay attention to your answer. thank you.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *