Tempoh membuang undi akan dilanjutkan – Menteri

Share Now

Tempoh membuang undi akan dilanjutkan - Menteri

Tempoh membuang undi akan dilanjutkan – Menteri. Tempoh masa pengundian bagi pilihan raya umum akan datang (PRU15) bagi Semenanjung Malaysia akan dipanjangkan selama 1 jam, iaitu bermula jam 8 pagi hingga 6 petang.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-undang) Datuk Seri Wan Junaidi Tuanku Jaafar melalui jawapan bertulis di Parlimen berkata, bagi Sabah dan Sarawak, tempoh mengundi adalah antara 7.30 pagi dan 5.30 petang.

Menurutnya, ia merupakan antara penambahbaikan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) bagi memastikan perjalanan pilihan raya di negara ini lebih efisyen, adil dan telus.

Beliau berkata demikian bagi menjawab soalan Datuk Seri Mukhriz Mahathir (Pejuang-Jerlun) yang mahu mengetahui penambahbaikan oleh SPR bagi memastikan peratusan keluar mengundi yang tinggi serta menjamin ketelusan proses mengundi pada PRU15 dan seterusnya.

Selain itu, Mukhriz mahu mengetahui langkah-langkah yang diambil bagi mengelak dari berlakunya penyelewengan ketika mengundi.

Antara langkah penambahbaikan yang dinyatakan Wan Junaidi ialah penambahan saluran khusus bagi pengundi 60 tahun ke atas dan warga kurang upaya.

Selain itu, terdapat juga penambahan pusat mengundi dan saluran, bagi tujuan mengelakkan kesesakan, ekoran penambahan pengundi daripada pelaksanaan Undi 18 dan pendaftaran pengundi automatik

Wan Junaidi berkata, SPR dengan kerjasama Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan Polis Diraja Malaysia (PDRM) memandang serius kesalahan dan pelanggaran undang-undang pilihan raya yang berlaku sebelum, semasa dan selepas tempoh berkempen oleh mana-mana parti atau calon.

Sebarang aduan kesalahan dan pelanggaran undang-undang pilihan raya yang dibuat, katanya lagi, sewajarnya diajukan kepada pihak SPRM dan PDRM untuk tindakan susulan.- Astro Awani

Baca: Minyak masak botol turun harga bermula 8 Oktober ini

Mangsa dedah cerita sebenar punca berlaku rusuhan m4ut bola sepak

Pulau Perhentian dah tak selamat?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *