Tengoklah rekod dulu sebelum nak kritik saya dan Muda – Syed Saddiq

Share Now

 

Presiden Muda Syed Saddiq Syed Abdul Rahman berkata malam ini beliau berdiri dengan rekodnya, sebagai menjawab pengkritik dalam Pakatan Harapan yang mendakwa beliau secara rahsia adalah pengikut Dr Mahathir Mohamad.

Beliau berkata rekodnya dan partinya akan bercakap untuk diri mereka sendiri.

Syed Saddiq, yang merupakan ahli parlimen Muar, berkata beliau merupakan ahli Parlimen bukan PH pertama yang menandatangani akuan bersumpah sokongan ketika ketua pembangkang Anwar Ibrahim sedang berusaha untuk menjadi perdana menteri pada 2020.

“Saya memujuk blok pembangkang bukan PH untuk bersatu dan menyokong akuan berkanun,” katanya merujuk kepada pemimpin politik seperti Shafie Apdal (Warisan) dan Mahathir.

Syed Saddiq selepas menutup majlis makan malam kutipan dana Muda di sini, berkata beliau lantang menentang Gerakan Sheraton yang diketuai Bersatu, partinya ketika itu, untuk membentuk kerajaan baharu.

Pada malam perhimpunan Sheraton, beliau telah menghubungi pemimpin PH untuk bertemu Mahathir, ketika itu perdana menteri, pada hari berikutnya untuk menyelamatkan kerajaannya.

“Apabila perdana menteri tidak hadir, saya membawa mereka berjumpa beliau di kediaman peribadi beliau pada Selasa (25 Feb) dalam usaha menyelamatkan kerajaan PH,” katanya.

Selepas Bersatu meninggalkan PH, beliau berkata beliau berdiri teguh menolak tawaran jawatan menteri atau pengerusi syarikat kerajaan di bawah kerajaan Perikatan Nasional yang baharu.

Mengenai rekod Muda, beliau menegaskan bahawa parti itu bertembung dengan Pejuang di semua tujuh kerusi yang mereka tandingi, dan mendapat lebih banyak undi daripada parti.

Mengenai dakwaan bahawa Muda hanya cuba bertanding di kerusi selamat, beliau berkata Muda telah bertanding di kebanyakan kawasan luar bandar, kerusi Felda majoriti Melayu pada pilihan raya negeri Johor tahun lepas.

“Di kerusi seperti Tenang, kami dapat mengalahkan PN dengan tegas,” katanya.

Lim Wei Jiet dari Muda memperoleh 3,644 undi menentang Ahmad Humaizi Uzir dari PN, yang mendapat 2,729 undi. Bagaimanapun, kerusi itu dimenangi oleh BN. Muda menang di Puteri Wangsa dan tewas enam kerusi lain.

Mengenai permohonan Muda untuk menyertai Pakatan Harapan, beliau berkata beliau telah bertemu beberapa pemimpin PKR sejak beberapa bulan lalu. Beliau mengalu-alukan penubuhan jawatankuasa PH untuk menilai permohonan parti itu.

Baca:

Parti kena adil beri kami kerusi Gred A – Pemuda Amanah

Daie Syed dikecam lagi, buat video dengan pelakon viral

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *